Labels

Saturday, May 25, 2013

Penggunaan kanta lekap dan kesannyaPemeriksaan terhadap mata secara menyeluruh seharusnya dilakukan untuk mengetahui kesesuaian seseorang itu menggunakan kanta lekap. Ini kerana kanta lekap akan memberi kesan secara langsung terhadap metabolisme dan fisiologi kornea mata.

Jika ingin memahami fungsi pemakaian kanta lekap, anda perlu menjalani pemeriksaan mata dan mendapatkan penerangan daripada pakar mata sebelum anda menggunakan kanta lekap. Ini untuk mengelakkan berlakunya komplikasi yang pada mata anda .
Ketika di awal pengenalannya di negara ini sekitar awal 1980-an, kanta lekap diberikan secara preskripsi kepada mereka yang benar-benar layak menggunakannya sahaja, dimana pemeriksaan mata secara menyeluruh dilakukan dengan menganalisis kesemua kemungkinan kesan penggunaan kanta lekap pada mata. Namun pengguna kini kurang kesedaran tentang kaedah pemakaian dan penjagaan kanta lekap.

Ramai yang menganggap bahawa kanta lekap berfungsi dengan cara yang sama dengan cermin mata. Malah ada juga dijadikan sebagai trend untuk kelihatan cantik dimata . Oleh kerana itu, pengguna tidak berfikir untuk mendapatkan khidmat nasihat yang betul sebelum membuat keputusan untuk memakai kanta lekap .

Antara sebab-sebab memilih untuk memakai kanta lekap adalah seperti berikut :

1) 35 % menyatakan untuk kelihatan lebih menarik atau tujuan kosmetik.

2) 34.4 % menyatakan untuk membetulkan masalah rabun.

3) 29.7 % menyatakan untuk tujuan rekreasi dan sukan.

Trend ini boleh membahayakan pengguna memandangkan setengah komplikasi akan menyebabkan kerosakan kekal terhadap tisu kornea. Ramai pengguna kini tidak pernah bertanyakan apa komplikasi yang mungkin timbul daripada pengunaan kanta lekap.Keadaan ini bertambah teruk dengan sikap tidak bertanggungjawab sesetengah kedai optikal yang tidak membuat pemeriksaan teliti terlebih dahulu kepada bakal pengguna.

Sekiranya anda ingin menggunakan kanta lekap, lakukan pemeriksaan mata terlebih dahulu dan dapatkan nasihat daripada pakar mata yang berkelayakan sebelum menggunakannya. Pastikan kanta lekap bergungsi dengan baik dan bersih untuk menjamin keselamatan dan juga kesihatan mata anda.

No comments:

Post a Comment